Monday, 5 December 2016

TENGGIRI SZENCHUAN



Bahan-bahannya:

3 potong ikan tenggiri
3 ulas bawang putih ~diracik
1 biji bawang besar~dipotong bulat/biasa *sukahati la
1 inci halia muda ~di potong nipis
2 - 3 biji cili merah pedas / cili hijau
sebiji tomato saiz sedang ~dibelah 4
1 sudu kecil serbuk lada hitam / lada hitam tumbuk
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar asam jawa bancuhkan dgn secawan air
sedikit kunyit serbuk
sedikit garam
minyak masak
separuh kiub ikan bilis knorr


Cara-caranya :

1. Lumurkan kepingan ikan yang telah dibersihkan bersama kunyit + sedikit garam (jangan terlalu banyak sbb sos tiram dah masin).  

2. Panaskan minyak dan goreng ikan tadi jangan terlalu garing, angkat ketepikan.

3. Salinkan minyak gorengan tadi, tinggalkan hanya lebihkurang 2 sudu besar dan tumis bawang putih, halia, sedikit dari bawang besar potong tadi dan cili hingga naik bau.

4. Masukkan sos tiram, air asam jawa, kacau dan masukkan lada hitam biar menggelegak sekejap.

 5. Masukkan pula potongan tomato, kiub ikan bilis knorr. sesuaikan rasa. Jika kurang masin boleh la tambah garam. Masak sehingga tomato agak layu sedikit bolehlah tutup api.

SELAMAT MENCUBA..😊








No comments:

Post a Comment