Monday, 5 December 2016


AYAM MASAK BLACK PEPER ala sate

Bahan-bahannya:
3 keping boneless chicken atau 3 genggam isi ayam yg telah dipotong sederhana kecil yg telah diperap selama 10 minit klu lama lg sedap..

**Bahan-bahan perapan
2 btg serai
1 biji bwg besar merah
4 biji beg putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup / sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Sedikit gula

Bahan- bahan tumis:
5 sudu besar minyak masak
1 biji bwg besar dipotong bulat
2 biji cili padi merah potong serong/ belah dua
3 sudu besar sos tiram jalen / adabi
3 sudu besar sos cili
1 sudu kicap lemak manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam * jika suka pedas boleh lebihkn
Serbuk perasa *optional

Cara-caranya:

1.Panaskan minyak. Masuk ayam yg telah diperap tadi. Goreng sehingga separuh masak.
2. Masukkan serbuk lada hitam + sos tiram + sos cili + kicap + cili potong n goreng sehingga masak. Jika nk berkuah sedikit masukkan sedikit air masak.
3. Kemudian masukkan bwg yg telah dipotong. Balikkan hingga bwg layu.
4. Masukkan garam n sesuaikan rasa...

Tada...siap jom makan ngan nasi panas2 yummy
— feeling happy.

No comments:

Post a Comment